Égtájak Iroda logó Égtájak 2010 - nyitólap
 
 
 
 


Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

Újra itt van a nagy csapat!

Újra itt van a nagy csapat!

Harmincegy országból, közel nyolcszázan utaztunk Budapestre a 15.-ik alkalommal megrendezett Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozójára.

Óriási plakátról bámul rám a felirat: 15 éves a COOP üzletlánc. 15 év alatt élelmiszert biztosított az embereknek. Amíg a COOP a testi táplálással foglalkozott, addig a Vendégségben Budapesten Határon Túli Magyar Filatalok Ifjúsági Találkozója évről évre a lelki és szellemi táplálást célozta meg.

Harmincegy országból, közel nyolcszázan utaztunk Budapestre a 15.-ik alkalommal megrendezett Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozójára.

A Millenáris Park Teátrumában összegyűlve izgatottan vártuk a megnyító ünnepséget. A sötétben megjelenő fénysugár megvilágította a jubileumi 15.-ik év szimbólumát. Majd a felcsendülő jól ismert dallam (újra itt van a nagy csapat...) hallatán kezdtük "otthon érezni magunkat" a most kezdődő találkozón.

A színpadra felvonuló harmincöt szervező között gyermektől idősig minden korosztály jelen volt. A csillagszóróval díszített színpadon Goldschmied József, a rendezvény programigazagatója, kezet fogott minden szervezővel. Mi végig nagy tapssal köszöntük kitartó munkájukat. A Himnuszok eléneklése után sorban köszöntöttek minden égtájról érkező csoportot, majd tájékoztattak minket a fesztivál "játékszabályairól", amelyek elengedhetetlenek egy ekkora rendezvény gördülékeny lefolyásához.

15 év hosszú idő. Goldschmied József szavaival élve: „kopaszodtunk, őszültünk” ez idő alatt. Ez nem is baj, ugyanis legalább annyi baráttal lettünk gazdagabbak minden évben, ahány hajszállal szegényebbek. Bár legtöbben fiatalok vagyunk még az őszüléshez, kopaszodáshoz, a barátságok kialakításához és azok éltetéséhez mi is értünk.

Tavaly vettem részt először a találkozón, így akkor még csak szemlélőként éltem át a viszontlátás örömét. Kicsit irigykedtem is azokra, akiket nagy öleléssel vártak az előző években szerzett barátok. Idén már főszereplője lehettem az ölelgetős jeleneteknek, átélhettem, hogy harmincegy ország közel nyolcszáz fiatalja találkozik, üdvözli egymást.

Mindenkinek azt kívánom, hogy legalább még tizenötször élje át a találkozást a rég nem látott barátokkal.

Ferencz Julcsi, Henning Ilka és Kállai Panna

x

Vendégségben Budapesten. Határon túli magyar fiatalok 15. találkozója, 2010. augusztus 15–25.
A honlap szerkesztői