Égtájak Iroda logó Égtájak 2010 - nyitólap
 
 
 
 


Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

Másképpen, Liliomfi.

Másképpen, Liliomfi.

Az egykor sokat játszott színdarabokat idővel mellőzzük és elcsépeltnek bélyegezzük. Vidnyánszky  Attila redezésében azonban új színt kapott Szigligeti Ede Liliomfi című kétfelvonásosa. Kacsur Andreát, Kamilla kisasszony alakítóját kérdeztem.

Azért önt választottam, mert úgy érzem az ön karaktere a darab (egyik) kulcsfigurája.
Végülis ez a rendezőn múlik. hogy kiket szeretne kiemelni, de az is közrejátszik, hogy a figurák hogyan élnek a színpadon.

Elsősorban arra szeretnék rákérdezni, mi szükséges ahhoz, hogy mi most értsük, élvezzük ezt a XIX. századi darabot?
Végeredményben az eredeti darabnál maradtunk, csak újabb poénokkal tűzdeltük meg, hogy szabadabb legyen, és a fiatalságot is bevonjuk a játékunkba, és hogy minél eladhatóbb legyen a dolog. (Nevet.)

Mennyire értjük mi a Lilomfi humorát?
Szerintem ma is ugyanúgy meg lehet érteni. A poén, hogyha jól van megírva, akkor minden esetben, bármely korszakban érvényesül.

Azt mondják, hogy nehezebb vígjátékot játszani, mint drámát.
Való igaz, mert néha teljesen passzív közönséget fogunk ki; nézzük, és magunkban mondjuk, hogy „na most itt egy kis mosolyt talán ha megeresztenének”, mert egyszerűen annyira távolságtartóak, és olyankor nem értjük, bennünk van-e a hiba. De ízlése válogatja, úgyhogy nem jöhet be mindenkinek.

A ma esti közönség jó volt? (Én nevetek.)
Jó, igen. Rég láttunk ennyi fiatalt egyszerre.

Meséljen egy kicsit Kamilláról (Még be sem fejeztem a mondatot, már nevet.), mert ő a darab negatív szereplője, ma este mégis, emberi, szerethető volt.
Igen, nehézkes erről beszélni, mert én folyamatosan akadályokba ütköztem. Attilának volt egy elképzelése Kamilláról, én viszont azt az odalát nem láttam. Mindig hoztam valamit a próbákon, mindig rá szerettem volna mutatni, hogy én milyennek képzelem el, és mindig azt mondta, hogy „Andi, állj le, úgy próbáld meg, ahogy én szeretném”. Három hetünk volt rá, de az évek folyamán azért csiszolódik az alakítás, és ezzé lett. Hál’ Istennek szeretik.

És ön szereti?
Igen, ebben lubickolok (megint nevet, sokat nevet). Élvezem, élvezem ezt a szerepet.

Panek Zsuzsi

x

Vendégségben Budapesten. Határon túli magyar fiatalok 15. találkozója, 2010. augusztus 15–25.
A honlap szerkesztői