Égtájak Iroda logó Égtájak 2010 - nyitólap
 
 
 
 


Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

  •  

    Hazádnak rendületlenűl...

    A nemzetpolitika egy olyan terület, amin nem szabad spórolni.

Látogatás az Országházban

Látogatás az Országházban

A mai program keretén belül a találkozó résztvevői meglátogatták a Országházat. A fiatalok száz fős csoportokban idegenvezető segítségével járták körbe az épületet. Az Országházban található alkotások segítségével a látogatók felidézhették a magyar történelem fontosabb eseményeit.

Mikor mind a hétszáz fiatal megérkezett a Felsőház épületébe, Rubovszky Rita, a Hungarofest Nonprofit Kft. Igazgatója felkonferálásával Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium államtitkára elmondta köszöntő beszédét, majd a magyar himnusz eléneklésével zárult a látogatás. Az esemény után rövid interjú készült Rétvári Bence államtitkár úrral:

- A későbbiekben a magyar kormány részéről lesz-e támogatás a hasonló rendezvényekre?

 - Jól látható, hogy a magyar kormányzat mindent megtesz azért, hogy a határon túli magyaroknak, mind szimbolikusan, mind pedig finanszírozással biztosítsa a támogatást a rendezvényekre. A legutóbbi kormányülésen a kormány majdnem egy milliárd forintot szavazott meg a kettős állampolgársággal kapcsolatos ügyintézésre és tájékoztatásra. Arra törekszünk, hogy a határon túli magyarok, legyenek akár a Kárpát-medencében, akár a szórványban, pontosan tájékozottak legyenek, és az anyaországgal való kapcsolattartásban semmilyen anyagi akadály ne merüljön föl. Ha valaki mondjuk intézményesíteni akarja a kapcsolatát Dél-Amerikából Magyarországgal azt mindenképpen megtehesse, továbbra is erre fogunk törekedni. A nemzetpolitika egy olyan terület, amin nem szabad spórolni, az értelmes, hasznos dolgokat, és az olyan kiváló rendezvényeket mint például ez, amelyik 15 éve jól működik, mindenképpen fenn kell tartani, ki kell bővíteni. Ez a 700 fiatal itt Felsőházban szinte rekordnak számít, és minden egyes szervezőt, aki ebben közreműködött, elismerés illet.

Ferencz Julcsi

x

Vendégségben Budapesten. Határon túli magyar fiatalok 15. találkozója, 2010. augusztus 15–25.
A honlap szerkesztői