Égtájak Iroda logó Égtájak 2010 - nyitólap
 
 
 
 


Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

Hangulatképek Pécsről

Úton Pécs felé, a buszon a csoportkísérőnkkel,Papp Zitával készültünk a keddi vetélkedőre és így már előre megtudhattunk egy pár érdekes és hasznos információt Pécsről. Mindenki nagyon álmos volt a korai ébresztő miatt, úgyhogy lehet megkérjük Zitát hogy hazafelé még ismételjünk egy kicsit, hátha nagyobb sikerrel álljuk majd a sarat.

Miután  részt vettünk egy érdekfeszítő városi sétán Aubert Anna vezetésével, aki sok érdekes dolgot mesélt nekünk Pécsről már mi is sokat okultunk. Körbejártuk az óvárost, megnéztük a régi városfal – a dupla várfal – maradványait, tovább sétáltunk a Dóm térre, ahol  Liszt Ferenc  szobra  tekintett ránk a teraszról. Miután a Székesegyház mellett is elhaladtunk, megérkeztünk az Ókeresztény temetőhöz. Lent megtekintettünk egy négyszögletű szarkofágot. A római szintről letekintve szőlőfürtökkel díszitett fal tárult elénk, ami a keresztényeket jelképezi. A nyolcszögletű kápolnát már keresztelésre is használták, és azon már ablakok is voltak, így már kintről is bejutott a fény. Az utolsó kápolna amit megnézhettünk a Péter Pál kápolna volt. Ez a kápolna gyönyörűen ki van festve, lentről  is megcsodálhattuk gyönyörű boltozatát. Az egyik kép ábrázolja amint Péter és Pál apostolok majdnem életnagyságú alakjai rámutatnak a Jézust szimbolizáló Krisztus-monogrammra.

Sétánk folytatódott, megnéztük a Lakatfalat. Szerelmes párok akasztják föl a lakatjaikat, remélvén hogy örökre egymás mellett maradnak. Van aki boldogan jár a Lakatfal felé és  keresi régi lakatját, de talán vannak olyan személyek is akik azért mennek oda hogy felbontsák a régi köteléket.

A déli harangszóra a Széchényi térre érkeztünk,ahol  megnéztük amint a harangtorony három harangja 13 méter magasra emelkedik és megszólal a Nándorfehérvári csata emlékére. Nagyon sok értékes ismerettel a tarsolyunkba  térünk vissza Budapestre, és mindent megteszünk hogy remekeljünk majd a keddi vetélkedőn.   

Henning Ilka

x

Vendégségben Budapesten. Határon túli magyar fiatalok 15. találkozója, 2010. augusztus 15–25.
A honlap szerkesztői