Égtájak Iroda logó Égtájak 2010 - nyitólap
 
 
 
 


Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

Lendvától az érzés

Nem gondolt, még az érkezés pillanatában sem gondolt arra, hogy mit talál majd. Nem számított semmi különösre. És különös, valóban semmi sem történt. Talán, hogy kétszer meghatódott, de csak egy-egy pillanatra. Először, mikor a sétatér füvén fekve eszébe ötlött egy régi dal, másodszor a táncosok között ideges orrú pici lányt látott. Azonban ezt is inkább érezte váratlannak, mint különösnek.

Összefutott egy alig ismert ismerőssel, aki felajánlotta, hogy elviszi autóval a helyig, ahol a rendezvény vendégei vacsoráznak. Útközben még nevettek néhány félig sikerült viccen.

Minden az igazi érkezéssel fordult körülötte. Tudta, jól emlékezett később is, hogy csak egy pillanatig tartott ez az érzés is, de semmihez sem volt fogható. Rádöbbent, rá kellett döbbenie, hogy az óriási sörsátor alatt másodpercenként nagyjából 700 x 2 az övéihez valamilyen módon ijesztően hasonló, mégis megismételhetetlen gondolatfoszlány születik. Ott ezek könnyű halálára nem gondolt, minthogy nem is számított rá.

Tudta, hogy hálával tartozik Lendvának, mindazoknak, akik megvendégelték, mert ami szeretettel adatik, az megszünteti az érdektelenséget. Legalábbis ezt érezte akkor. De ezt már sokáig érezte.

Panek Zsuzsi


Pécs után Lendva

Pécs után Lendva. A közel 800 fiatal, 60-70 fős csoportokban látogatta meg Muravidék fővárosát.

A mi csoportunk a C csoport. Sárga blúzos, sárga C betűs táblát tartó vezetőnk után menetelve néztük meg a város nevezetességeit. Jártunk a Bánffy Központban, a Színház- és Hangversenyteremben, a Zsinagógában, a Szent István szobornál és felmásztunk a Várhoz is.

Az ajándék fagyit nyalogatva mind szétszéledtünk. A Zengő terek Lendván nevezetű program keretén belül mindenki kiválaszthatta, melyik előadásra kiváncsi. A Zala György téren a néptáncé volt a főszerep, az Erzsébet téren a Snaps szórakoztatta a közönséget, a Szent István szobor előtt a Szerenád kamarazenekar játszott, a Bánffy Központban pedig az egyéni előadókat hallgathatták az érdeklődők. Vacsora közben, az óriási sátor alatt rock, pop, funky zenekarok teremtettek jó hangulatot.

A Lendván töltött napunk a gálaműsorral ért véget. Itt Kocon József a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke és Dr. Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő köszöntöttek minket, majd a táncosok előadásait követően buszra szálltunk, és elindultunk vissza Budapestre.

Ferencz Julcsi

x

Vendégségben Budapesten. Határon túli magyar fiatalok 15. találkozója, 2010. augusztus 15–25.
A honlap szerkesztői