Égtájak Iroda logó Égtájak 2010 - nyitólap
 
 
 
 


Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

  •  

    Összefogott az ország!

    „Hazaszeretetre nem tudlak megtanítani: őrült az, aki önmagát tagadja.”
  •  

    Összefogott az ország!

    „Hazaszeretetre nem tudlak megtanítani: őrült az, aki önmagát tagadja.”

Összefogott az ország!

A Kossuth téren az Országház előtt nagy  a tömeg,  sokan lábujjhegyen várják hogy elkezdődjön az ünnepsorozat.

Az augusztus 20.-i állami ünnepség első eseménye a nemzeti lobogó ünnepélyes felvonása volt , katonai tiszteletadás kíséretében. A rövid köszöntő beszédet követően a közjogi méltóságok és a meghívott vendégek felsorakoztak az Országház bejáratánál, és kezdetét vette az ünnepség. Bevonultak a térre a zászlófelvonók, és engedélyt kértek a zászló felvonására. Míg mindenki énekelte a Himnuszt, felvonták a lobogót. Elindult a Díszmenet, a fúvós zenekarok, a Díszzászlóalj, és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége, és felvonultak az Országház előtt.

Miután tiszteletüket tették, felvonultak az Oktogonig, és onnan már csak a Fúvós zenekarok meneteltek tovább a Hősök tere felé.

Henning Ilka


Az aluljáróból érkeztem a Hősök terére. Felfele haladva a lépcsőn már érződött a hely különös hangulata. Az ünneplőbe öltözött, zászlókkal díszített téren katonákat, táncosokat és lovasokat vett körül a kíváncsi közönség.

A ceremónia a katonazenekarok, hagyományőrzők és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének felvonulásával kezdődött. Már több éve része az augusztus 20-i ünnepségnek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett hallgatók tisztté avatása. A történelmi zászlók felvonulása után elhangzott a himnusz, majd dr. Schmitt Pál köztársasági elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében a fogadalomtételre készülő katonákban felébresztette az álmodozó gyermeket, akiről József Attila így ír: „Tűzoltó leszel, katona, vadakat terelő juhász.” Idén 69 fiatal régi vágya teljesedett be, akiknek erényükként a bátorságot, vitézséget és emberiséget emelte ki az elnök úr. Bíztató szavai után a fogadalomtétel és a kardrántás következett. dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is beszédet mondott, majd az újonnan avatott tisztek koszorút helyeztek el az Ismeretlen Katona sírjánál. A légi bemutató után következett az ünnepség utolsó eleme, az ifjú tisztek díszmenete. A teljes ünnepség alatt a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara játszott. Részleteket hallhattunk Erkel Bánk bánjából és Liszt 14. szimfóniájából.

Dr. Schmitt Pál beszédében Márai Sándor szavaival figyelmeztetett: „Hazaszeretetre nem tudlak megtanítani: őrült az, aki önmagát tagadja.” Jó volt látni egy tudatos szándékot az idősebb generációban, akik elhozták magukkal kisgyermekeiket az ünnepségre. A tömegben a szülők tanították gyermekeiket arra, hogyan kell a himnusz éneklése alatt viselkedni.

Nagypapák fegyverekről magyaráztak a kis unokáknak, akik zászlószíneket motyogtak vagy utánozták a lovacskákat. Igen. Tanítani nem lehet hazaszeretetet, de lehet szoktatni, nevelni úgy, hogy a gyermek érezhesse, hogy nem csak egy család, egy kisebb közösségnek a tagja ő, hanem egy néphez, egy nemzethez tartozik. A közönségben sokan meghatódtak az eskü elhangzásakor, talán ekkor volt a legemelkedettebb a hangulat a téren. Míg egy csoport katona megfogadta, hogy hazájáért akár életével is szolgál, addig sok gyermek álmodozhatott arról, hogy egyszer ő is katona lesz. Így ünnepeltünk a Hősök terén, s mikor már lefelé haladtam az aluljáróban éreztem, hogy az ünnep ott is él.

Kállay Panna


18 perc, éppen elég, emlékezni, hogy miért.

Tűzijáték. Sose értettem igazán. Hogy szép, hogy földöntúli, de hogy mitől. Ezt sosem. Mellettem egy lány állt, régóta ismerem, igazán régóta ismerem igazán. Szőke göndör hullámhossz. Szóval mellettem állt, ott állt velem, és (már) ketten bámultuk az eget. Amíg. Amíg ő szembe nem fordult a tömeggel. Talált egy épületet. Az épületen a fényeket. A fényekben az értelmet.

Hagytam. Ráhagytam. Amíg. Amíg szembe nem fordultam a tömeggel. Találtam magamnak valamit. Nem az arcokban, de az arcokon. Nem attól szép a tűzijáték, ami ő maga, hanem attól, amit ránk rajzol. Tovább nem. Mellettem egy lány állt, csillag-minden-színű göndör hullámhossz.

Panek Zsuzsi

x

Vendégségben Budapesten. Határon túli magyar fiatalok 15. találkozója, 2010. augusztus 15–25.
A honlap szerkesztői