Égtájak Iroda logó Égtájak 2010 - nyitólap
 
 
 
 


Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

A nemzeti emlékezet napja

A nemzeti emlékezet napja

Már egy hetet töltöttek együtt a határon túlról érkezett magyar fiatalok a Vendégségben Budapesten találkozón, mégis a mai nap bizonyult igazi együttlétnek. Ma a Széchenyire és Erkelre emlékezvén közösen tanulhattak, játszhattak, vetélkedhettek, barkácsolhattak a fiatalok.

A nemzeti emlékezet napját Dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára nyitotta meg.  A rövid bevezető gondolatok után „150 éve hunyt el gróf Széchenyi István” című, Dr. Horváth Attila előadása hangzott el.

A délelőtt folyamán kiscsoportos foglalkozásokon Széchenyi színes egyéniségét ismerhették meg az érdeklődők. A kollégium tanulószobáiban egy-egy előadó köré gyűltek a kíváncsi arcok, akik Dr. Cserháti Lászlótól Szénchenyi, a testnevelés apostola, Dr. Áspár Jánostól Széchenyi és a magyar közlekedés, Czaga Viktóriától Budapesti polgárok, Kenessei Károlytól Széchenyi, mint magánember és Dr. Gazda Istvántól Széchenyi, a szabadidős tevékenységek megújítója című előadásokat hallgatták meg.

Bár az előadások is csoportmunkával, a hallgatóság meggondolkoztatásával zajlottak, az igazi szellemi munkával, valamint az igazi kreativitással az ebédlőben találkozhattunk. A sakkverseny Erkel Ferenc emlékére került megrendezésre, mivel a zeneszerző nem csak a komponálásáról híres, hanem az 1850-es évek közepétől a magyar sakkozók rangelsője volt, és később is ő bizonyult a magyar sakkélet vezéralakjának. 26 sakkozó mérte össze tehetségét és ügyességét a Pesti Sakk-kör elnökének az emlékére. A versenyző fiatalok csendes társasága mellett, az ebédlő másik felében Alkotóverseny zajlott Széchenyi szellemében. A barkács asztalokon különféle textíliák, újságpapírok, üvegek, madzagok, műanyag csövek és palackok, drótok várták a kézügyességgel rendelkező fiatalokat, akik vágtak, ragasztottak, türögettek, bogoztak, fűztek közösen. Ötletes eljárásokkal Lánchidat, gőzhajót vagy lovat kellett készíteniük. A kreatív alkotásokat értékelni fogják a díjkiosztón, de az eredménynél fontosabb az, hogy a mai együttléten sok új barátság szövődött.

Ilyen változatos program fogadta ma a fiatalokat. Mindenki a saját érdeklődése szerint választhatott a foglalkozások közül, bizonyítva kézügyességét, fürge észjárását, művészi érzékiségét.

Kállay Panna

x

Vendégségben Budapesten. Határon túli magyar fiatalok 15. találkozója, 2010. augusztus 15–25.
A honlap szerkesztői